Sajtóközlemény

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége elismerésben részesítette a CLAAS csoport elnökét, Helmut Claas urat

A Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (MEGOSZ) kitüntetést adott át Helmut Claas úrnak, a magyar mezőgazdasági gépipart támogató munkásságáért.

Helmut Claas úr nagy örömmel fogadta a régi ismerőst: Helmut Claas és Dr. Sziráki András, aki az 1970-es évek végén megkötötte a szerződést a CLAAS és a Mezőgép között, majd 1997-ben az ő közreműködésével és támogatásával valósulhatott meg, hogy a CLAAS KGaA teljes jogutódlással megvásárolta a Mezőgép Rt. törökszentmiklósi gyáregységét és megalapította magyarországi leányvállalatát, a CLAAS Hungária Kft.-t.

A CLAAS és a magyarországi vállalatok, intézmények közötti együttműködésének messze nyúló hagyománya van. Már a cég alapítója, August Claas is dolgozott együtt különböző tudományos intézményekkel, számos olyan partnerséget kialakítva, amelyeket fia, Helmut Claas tovább mélyített és bővített. „Gyümölcsöző együttműködés alakult ki több területen, mint például a gyártási technológia, a minőségbiztosítás és a logisztika” - emlékszik vissza Helmut Claas. Már az 1970-es és 1980-as években − még a „vasfüggöny” idején − Magyarországon gyártottak szalmaszecskázókat, vezetőfülke kabinokat, rostaszekrényeket, valamint komplett kaszákat és dízelmotorokat a CLAAS számára.

A 2018. augusztus 27-re szervezett díjátadó program két kiemelt részből állt: a nap első részében Andreas Szakácsi ügyvezető szakszerű kalauzolásával a magyar vendégek megtekintették a 170.000 m2 területű Harsewinkel-i gyárban a kombájngyártás technológiai folyamatát.

A nap második részében a fogadáson Sziráki úr közös emlékeket idézett fel az 1970-es évekből:

„Egy olyan történet jut eszembe, mely igazán jól jellmezi a CLAAS üzleti filozófiáját: az egyik látogatásom során Claas úr megkért, hogy szervezzek látogatást olyan mezőgazdasági üzemekbe, ahol túlsúlyban vannak az általuk gyártott kombájnok. Az aratásra való felkészülés fázisában ellátogattunk együtt egy TSZ-be, ahol már akkor 10 db CLAAS kombájn volt. A kombájnok katonás rendben, egymás mellé felsorakoztatva, az egyenruhába öltözött kombájnvezetőkkel várták a neves vendéget. Claas úr minden különösebb bevezetés nélkül a kombájnosokhoz lépett, kezet fogott és érdeklődött, hogy elégedettek-e a kombájnnal. Majd miután az egyik kombájnvezető említette, hogy valószínű a rostaszerkezet nem zár jól és ennek következtében szemek hullnak ki a résen, Claas úr kért egy overállt és mindenki meglepetésére bemászott a kombájnba. A nyakában lévő fényképezőgéppel pedig felvételt készített a kritikus helyről és nagyon köszönte a kombájnos őszinte véleményét.

Fogadás az August-Claas-Házban (balról): Csanádi Tamás (CLAAS Hungária Kft K+F vezető és MEGOSZ elnökségi tag), Andreas Szakácsi (CLAAS Hungária Kft ügyvezető igazgató), Dr. Sziráki András (a szolnoki Mezőgep volt igazgatója és a MEGOSZ alapítója és korábbi elnöke), Helmut Claas (a CLAAS Csoport örökös elnöke), Norbert Ortkras (a harsewinkeli kíséreli műhely korábbi vezetője) és Jan-Hendrik Mohr (a CLAAS Csoport igazgatóságának tagja).